خواب یکی از مهم ترین و ضروری ترین عملکردهای فیزیولوژیک بدن انسان و سایر موجودات زنده است؛ به گونه ای که تحقیقات جدید نشان داده، افرادی که کمتر از 5 ساعت یا بیشتر از 9 ساعت در شبانه روز میخوابند؛ به نسبت افرادی که 6 تا 8 ساعت در شبانه روز میخوابند؛ طول عمر کمتری دارند. یکی از غیر منتظره ترین کاربردهای زینک تنظیم خواب است.
زینک از جمله فلزات کمیاب بدن(Trace Metal) به حساب میآید که نقش مهمی در عملکرد بیش از 300 آنزیم در بدن دارد؛ همچنین زینک در سیستم اعصاب مرکزی انسان به عنوان دومین فلز از دسته فلزات کمیاب محسوب میشود. سالها از زمان کشف کاربردهای اولیه عنصر روی میگذرد اما همچنان تحقیقات جدید، کاربردهای جالب و در عین حال مهمی از این عنصر کمیاب را روشن میسازد که یکی از این موارد تاثیر زینک در کیفیت خواب موجودات زنده است.
خواب یکی از مهم ترین و ضروری ترین عملکردهای فیزیولوژیک بدن انسان و سایر موجودات زنده است؛ به گونه ای که تحقیقات جدید نشان داده، افرادی که کمتر از 5 ساعت یا بیشتر از 9 ساعت در شبانه روز میخوابند؛ به نسبت افرادی که 6 تا 8 ساعت در شبانه روز میخوابند؛ طول عمر کمتری دارند.
یکی از غیر منتظره ترین کاربردهای زینک تنظیم خواب است. هر چند مکانیسم دقیق زینک در خواب به طور کامل کشف نشده اما تاثیر زینک به صورت بالینی بر روی خواب به اثبات رسیده است. یکی از این مطالعات در سال 2009 بر روی 890 فرد سالم در چین انجام شد که هدف آن بررسی تاثیر میزان زینک با عواملی مثل سکس، سن، عادات غذایی، سیگار و خواب بود .طی این مطالعه دریافتند افرادی که میزان مناسبی از زینک در خونشان وجود دارد؛ خواب بیشتر و بهتری دارند (بین 7 تا 9 ساعت خواب).
خواب دارای دو مرحله REM و NREM است. در مطالعه دیگری که بر روی 30 موش انجام شد؛ به 15 موش روزانه 15 میلی گرم زینک دادند و به گروه دیگر دارونما. بعد از گذشت 12 هفته مشاهده کردند راندمان خواب و تأخیر در به خواب رفتن در گروهی که روزانه 15 میلی گرم زینک دریافت کرده بودند در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافت.
از این رو بر اساس مطالعاتی که بر روی انسان و موش طی سالیان اخیر انجام شده است؛ مصرف روزانه 15 میلی گرم ممکمل زینک در افرادی که مشکلات خواب دارند (به خصوص کسانی که مدت زمان شروع خوابشان طولانی است) اثرات بسیار مفیدی دارد.
منبع اول:
Cherasse, Y., & Urade, Y. (2017). Dietary Zinc Acts as a Sleep Modulator. International journal of molecular sciences, 18(11), 2334.